Znanost
WOW!

Posjetila nas cigara iz dubokog svemira - Oumuamua

objavljeno prije 7 mjeseci i 2 dana

Astronomi su prvi put opazili međuzvjezdanog posjetitelja, kako ga je u svom priopćenju opisala NASA. Iznenađeni viđenim, astronomi su se zagledali u neobičan oblik stjenovitog… više »

WOW!

Fantastičan NASA-in timelapse Zemlje iz svemira

objavljeno prije 7 mjeseci i 5 dana

NASA je 20 godina snimala promjene godišnjih doba na Zemlji i napravila još jedan fantastičan timelapse koji nam jasno daje do znanja da zapravo živimo kao dio globalnog… više »

Je li napokon otkriveno kako je nastao život?
MA DAJ!

Kemičari možda otkrili tajnu nastanka života na Zemlji

objavljeno prije 7 mjeseci i 7 dana

Prije 4 milijarde godina na Zemlji nije bilo ničega osim hrpe prvobitnih elemenata, plinova i minerala, ničega što bi danas znanstvenici mogli smatrati živim. A onda je… više »

Umjetnički prikaz  GJ 273 / Danielle Futselaar/MET
OPA!

Halo, E.T? Poslana je poruka na planet za koji se vjeruje da bi mogao podržavati život

objavljeno prije 7 mjeseci i 7 dana

Ako u sustavu GJ 273 postoji koji vanzemaljac, vrlo će vjerojatno za oko desetak godina primiti našu poruku. Prošli… više »

IMA LI NADE?

Prema predviđanjima Stephena Hawkinga, Zemlji je ostalo oko 600 godina života

objavljeno prije 7 mjeseci i 10 dana

Apokaliptična predviđanja koja se ne temelje na znanstvenim činjenicama obično se - i s pravom - ismijavaju. No ljudi slušaju kad je Stephen Hawking taj koji ima… više »

ZNANOST

IRB ima novog ravnatelja - Davida Smitha

objavljeno prije 7 mjeseci i 13 dana

Na sjednici održanoj 9. studenog 2017. godine Upravno vijeće Instituta Ruđer Bošković (IRB) izabralo je dr. sc. Davida Matthewa Smitha za ravnatelja Instituta na mandatno razdoblje od… više »

COOL!

Virtualna tura Keopsovom piramidom

objavljeno prije 7 mjeseci i 14 dana

Skupina znanstvenika koja je prošli tjedna objavila da je otkrila veliku šupljinu unutar Keopsove piramide u Gizi osmislila je turu virtualne stvarnosti koja omogućuje… više »

COOL!

Mirai, virtualni robot - stanovnik Tokija

objavljeno prije 7 mjeseci i 16 dana

Mirai - virtualni robot u liku sedmogodišnjeg dječaka dobio je u subotu službeni status stanovnika središnje četvrti Tokija. Dječak čije ime Mirai znači "budućnost",… više »

COOL!

Pronađeno 20 potencijalno nastanjivih planeta?

objavljeno prije 7 mjeseci i 18 dana

Znanstvenici su pronašli 20 novij planeta koji bi mogli podržavati život, što znači da bi moglo postojati više nastanjivih svjetova nego što smo… više »

PUKOTINE

Zatvara se britanska baza na Antarktici

objavljeno prije 7 mjeseci i 19 dana

Postaja Halley leži na plutajućem ledenom grebenu Brunt koji je rasječen dvama velikim pukotinama. Osoblje s Halleya već je bilo povučeno ove zime zbog straha od širenja pukotina.… više »

OPREZ

Širenje umjetne inteligencije mora se nadzirati

objavljeno prije 7 mjeseci i 20 dana

Zamjena djelatnika u bankarstvu i osiguravajućim društvima strojevima riskira stvoriti ovisnost o vanjskim tehnološkim tvrtkama van nadzora regulatora, upozorio je Financial… više »

GODIŠNJICA

Lajka je prva poletjela u svemir pred 60 godina

objavljeno prije 7 mjeseci i 21 dan

Sovjetski Savez lansirao je Lajku u svemir u satelitu Sputnjik 2 prije 60 godina, 3. studenoga 1957. Samo mjesec prije SSSR je u svemir poslao prvi satelit uopće, Sputnjik 1. Lajka je u… više »

NAJAVE

Europski kongres studenata elektrotehnike i računarstva

objavljeno prije 7 mjeseci i 22 dana

Studenti FER-a i članovi Europske udruge studenata elektrotehnike i računarstva (EESTEC) organiziraju najveće godišnje okupljanje studenata tog područja u Europi u trajanju od 5.-12.… više »

SVEMIR

Otkriven gigantski planet koji zbunjuje astronome

objavljeno prije 7 mjeseci i 23 dana

Ogromni planet koji teoretski ne bi trebao postojati otkriven je u orbiti mračne patuljaste zvijezde, na veliko iznenađenje astronoma. To otkriće proturječi prihvaćenom modelu formiranja… više »

NASA

Otkriveno novo misteriozno nebesko tijelo u Sunčevom sustavu

objavljeno prije 7 mjeseci i 26 dana

Sunčev sustav ima novo nebesko tijelo u svom sastavu, a NASA u priopćenju navodi da je novi meteor ili kometa otkrivena teleskopom Pan-STARRS1 u bazi na Havajima, a da je riječ o nebeskom… više »

skrolaj na vrh