Znanost
DISCOVERY

Obilježavanje Dana asteroida prelazi u tradiciju

objavljeno prije 8 mjeseci i 28 dana

Dan asteroida obilježava se 30. lipnja, na godišnjicu Tunguske eksplozi­je iz 1908. godine - najvećeg udara asteroida na Zemlju u novijoj povijesti. Ini­cijativu su… više »

MOZAK

Što više jezika, to pametnije dijete

objavljeno prije 9 mjeseci i 3 dana

Kada čovjek upozna Katharinu, ne može ne osjetiti zavist. Ona ima tek 11 godina, a tečno govori tri jezika: španjolski, njemački i engleski. Pritom nikada nije morala "bubati"… više »

WOW!

Indija lansirala 20 satelita u jednom danu

objavljeno prije 9 mjeseci i 4 dana

Raketa Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO) poletjela je iz svemirskog centra na jugu zemlje oko četiri sata ujutro po srednoeuropskom vremenu i nakon 26 minuta postavila… više »

POTVRDA

Einsteinovi gravitacijski valovi su stvarni

objavljeno prije 9 mjeseci i 10 dana

Američki znanstvenici su detektirali sudar dviju golemih crnih rupa i njihovo spajanje u jednu na udaljenosti od 1,4 milijarde svjetlosnih godina. Gravitacijske valove opazili su stručnjaci u… više »

BRAVO!

Falcon 9 na ponovni let već ujesen?

objavljeno prije 9 mjeseci i 18 dana

SpaceX Elona Muska sprema se napraviti povijesni let rakete koja je već jednom odradila dostavu na ISS i nakon toga se uspješno spustila na Zemlju. Već su četiri Falcona 9 to uspjela… više »

DISCOVERY

Sljedeći veliki korak za čovječanstvo - James Webb svemirski teleskop

objavljeno prije 10 mjeseci i 2 dana

Od postanka civilizacije, ljudi su gledali u nebo i pitali se: Kako je nastao svemir? Odakle smo došli? Jesmo li sami? Kroz stoljeća smišljali smo bolje i veće alate koji bi nam… više »

EHH ...

Završio je najjači El Nino, zbrajaju se štete

objavljeno prije 10 mjeseci i 3 dana

El Nino je uzrok rasta temperature površinske vode u Tihom oceanu što dovodi do iznimno toplog vremena diljem Azije i istočne Afrike, te obilnih kiša i poplava u Južnoj… više »

BRAVO

ISS obletio Zemlju 100.000 puta

objavljeno prije 10 mjeseci i 8 dana

NASA navodi da se 100.000 orbita može uporediti s putovanjem od preko 41 milijarde kilometara, da je to koliko i deset putovanja na Mars ili jedno putovanje na Neptun. Za oblijetanje Zemlje… više »

MA DA?!

Google hrani svoju umjetnu inteligenciju - ljubavnim romanima!

objavljeno prije 10 mjeseci i 12 dana

Googleova neuralna mreža Al posljednjih se mjeseci načitala vrućih ljubavnih romana - kako bi postala bolji sugovornik. Istraživački tim koji radi na Alu zaključio je kako će upravo takvi… više »

WOW!

NASA otkrila preko tisuću novih planeta

objavljeno prije 10 mjeseci i 16 dana

Šefica NASA-ine znanstvene ekipe Ellen Stofan je rekla da to daje nadu da ćemo otkriti planet sličan Zemlji. Astronomi su 99 posto sigurni da su tih 1284 egzoplaneta planeti, a ne neki… više »

WOW!

Napravljena odlična umjetna koža

objavljeno prije 10 mjeseci i 17 dana

Profesor bio-inženjeringa s MIT-a razvio je nevidljivu "drugu kožu", foliju baziranu na siliciju, a koju se nanosi na tijelo i služi prikrivanju bora i ožiljaka. Prof. Robert Langer kaže da… više »

ASTRO SHOW

Merkur danas prelazi preko Sunca

objavljeno prije 10 mjeseci i 18 dana

Merkur danas prelazi preko Sunca, a kako je malen u odnosu na našu zvijezdu, ova se pojava zvana tranzit Merkura neće moći vidjeti golim okom. Početak prolaska je od 13:00 sati, a iz… više »

SUPER

NASA objavila topografsku kartu Marsa

objavljeno prije 10 mjeseci i 20 dana

NASA je jučer objavila prvu topografsku kartu Marsa (ovdje), napravljenu prema 100.000 snimaka koje je letjelica Messenger napravila kružeći oko Crvenog planeta, na kojeg se lani i… više »

BRAVO

Solar Impulse stigao do Kalifornije

objavljeno prije 11 mjeseci i 3 dana

Solarni avion Solar Impulse 2 sletio je sinoć u Kaliforniju nakon trodnevnog leta s Havaja preko Tihog oceana (video slijetanja). Sad nastavlja let preko SAD-a pa preko… više »

WOW!

Kako su ptice preživjele apokalipsu dinosaura

objavljeno prije 11 mjeseci i 3 dana

Zahvaljujući prehrani, dinosauri nalik pticama s kljunovima bez zubi preživjeli su "nuklearnu zimu" koja je uslijedila nakon udara meteora, pokazala je najnovija studija, prenosi u nedjelju… više »

skrolaj na vrh