Znanost
MA DA?

NASA otkrila još jedan Mjesec u orbiti oko Zemlje

objavljeno prije 10 mjeseci

NASA-ini znanstvenici locirani na planini Haleakala na Havajima definirali su novootkriveni mali Mjesec kao asteroid ili lažni satelit koji je uhvaćen u malom "plesu" sa Zemljom. Mali… više »

STVARNO?

NASA planira svemirsku stanicu na Marsu do 2028. godine

objavljeno prije 10 mjeseci i 3 dana

Planovi osmišljeni od strane Lockheed Martina i Deep Space Systems Inc. pokazujukako će NASA izgraditi svemirsku stanicu na Marsu do 2028. godine.  U… više »

PROXIMA B

Otkriven još jedan planet sličan Zemlji - vrlo blizu

objavljeno prije 10 mjeseci i 5 dana

Europska južna promatračnica (ESO) jučer je u svom sjedištu u Münchenu objavila senzacionalno otkriće - znanstvenici te ustanove otkrili su planet nalik na Zemlju koji kruži oko… više »

ŽIVOT

LUCA daje odgovor na vječno pitanje

objavljeno prije 10 mjeseci i 9 dana

Naš najdalji rođak je jednostanični organizam sličan bakteriji, poznat kao posljednji zajednički univerzalni predak (Last Universal Common Ancestor - LUCA) objavljeno je studiji u… više »

NAPREDAK

Astronauti pripremaju ISS za komercijalne letjelice

objavljeno prije 10 mjeseci i 10 dana

Međunarodna svemirska postaja opremljena je dokom za komercijalne letjelice koji su postavili dva NASA-ina astronauta. Zapovjednik postaje Jeff Williams i inženjerka Kate… više »

WOW

Prvi put snimljen nastanak i čudesna eksplozija zvijezde

objavljeno prije 10 mjeseci i 12 dana

Nastanak nove zvijezde može se usporediti s rođenjem novog bića, a eksplozija supernove na neki je način slična ponovnom rađanju feniksa, može se zaključiti iz snimke koju su prvi puta… više »

SUZE SV. LOVRE

Gledajte suze sv. Lovre - Perzeide

objavljeno prije 10 mjeseci i 19 dana

U četvrtak, a potom i u petak, zaljubljenici u zvijezde moći će gledati pravi spektakl na nebu -kišu meteora Perzeida koja će ove godine biti posebno brojna, vjerojatno dvostruko… više »

COOL

Otkrivena (još jedna) druga Zemlja?

objavljeno prije 10 mjeseci i 25 dana

Najnovije istraživanje objavljeno u Astrophysical Journal pokazalo je kako trenutnopostoji 216 Keplerovih egzoplaneta unutar nastanjive zone što je područje oko zvijezde… više »

COOL

Yutu i dalje luta Mjesecom

objavljeno prije 10 mjeseci i 29 dana

Yutu, prvi kineski rover u svemiru otkrio je na Zemljinom satelitu novi kamen, Mjesečev bazalt te je napravio prvu geološku kartu Mjeseca. Otkrio je tri sloja bazalta, od… više »

IDEMO U SVEMIR

Teleskop Kepler pronašao stotinjak novih planeta

objavljeno prije 11 mjeseci i 3 dana

NASA je objavila da su pomoću svemirskog teleskopa Kepler pronađena 104 nova egzoplaneta, od kojih bi četiri mogla biti pogodna za naseljavanje prenosi portal klix.ba U nastavku misije K2, u… više »

ZANIMLJIVO

Uskoro ćemo moći čuti i zvukove s Marsa

objavljeno prije 11 mjeseci i 4 dana

Pitate li se zašto nikada nismo snimili zvuk na Marsu? Nakon dva neuspjela pokušaja, NASA najavljuje da će u novoj misiji ponijeti i dva mikrofona. NASA će 2020. godine na Mars… više »

MEKSIKO

Drevni vodovod otkriven ispod hrama Maja

objavljeno prije 11 mjeseci i 5 dana

Vrijednno arheološko nalazište otkriveno je nedavno u Meksiku. Devet kanala dugih 17 metara otkriveno je pod hramom iz sedmog stoljeća u Palenqueu u saveznoj državi Chiapas,… više »

USPJEH

Otkriveno još 97 dijelova korteksa

objavljeno prije 11 mjeseci i 7 dana

Ljudski mozak sastoji se od 86 milijardi živčanih stanica, pri čemu je svaki neuron u prosijeku povezan i komunicira s još oko 1000 drugih. Prema neuroznanstvenom shvaćanju odnosa na… više »

WOW!

Ako želite preživjeti nesreću, ovako trebate izgledati

objavljeno prije 11 mjeseci i 9 dana

Prometne nesreće odnose velik broj života svake godine, a australska je znanstvenica pokušala dokučiti kako bi trebao izgledati čovjek koji bi bio sposoban preživjeti fatalne… više »

USPJEH

Dragon sigurno pristao na ISS

objavljeno prije 11 mjeseci i 10 dana

Teretni svemirski brod Dragon američke tvrtke SpaceX pristao je u srijedu na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) dopremivši više od dvije tone potrepština za posadu… više »

skrolaj na vrh