Znanost
SJAJNO!

Predivna plava boja nastala - greškom znanstvenika

objavljeno prije 9 mjeseci i 25 dana

Kako prenosi portal MentalFloss, 2009. godine profesor Sveučilišta u Oregonu Mas Subramanian vršio je eksperiment kako bi napravio novi materijal, namijenjen za… više »

USPJEH

Juno stiže do Jupitera

objavljeno prije 9 mjeseci i 27 dana

Juno, NASA-ina sonda je stigla nadomak Jupitera nakon puta od 2.8 milijardi kilometara koji je trajao punih pet godina, kako bi otkrila tajne najvećeg planeta u našem sustavu koji se… više »

POSLUŠAJTE

Stephen Hawking upozorava svijet

objavljeno prije 9 mjeseci i 28 dana

U intervjuu za "Larry King Now" svjetski poznati astrofizičar Stephen Hawking odgovarao je na pitanja o tome o čemu razmišlja te otkrio da se ponekad zapita zašto sve oko nas… više »

ZANIMLJIVO

Marsova atmosfera bila je puna kisika

objavljeno prije 10 mjeseci i 1 dan

Mars je u jednom trenutku u svojoj povijesti imao visoke razine kisika u atmosferi, na razini kakva je bila na Zemlji nakon pojave fotosinteze, pokazuju novi podaci s robotskog rovera… više »

DISCOVERY

Obilježavanje Dana asteroida prelazi u tradiciju

objavljeno prije 10 mjeseci i 3 dana

Dan asteroida obilježava se 30. lipnja, na godišnjicu Tunguske eksplozi­je iz 1908. godine - najvećeg udara asteroida na Zemlju u novijoj povijesti. Ini­cijativu su… više »

MOZAK

Što više jezika, to pametnije dijete

objavljeno prije 10 mjeseci i 8 dana

Kada čovjek upozna Katharinu, ne može ne osjetiti zavist. Ona ima tek 11 godina, a tečno govori tri jezika: španjolski, njemački i engleski. Pritom nikada nije morala "bubati"… više »

WOW!

Indija lansirala 20 satelita u jednom danu

objavljeno prije 10 mjeseci i 9 dana

Raketa Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO) poletjela je iz svemirskog centra na jugu zemlje oko četiri sata ujutro po srednoeuropskom vremenu i nakon 26 minuta postavila… više »

POTVRDA

Einsteinovi gravitacijski valovi su stvarni

objavljeno prije 10 mjeseci i 15 dana

Američki znanstvenici su detektirali sudar dviju golemih crnih rupa i njihovo spajanje u jednu na udaljenosti od 1,4 milijarde svjetlosnih godina. Gravitacijske valove opazili su stručnjaci u… više »

BRAVO!

Falcon 9 na ponovni let već ujesen?

objavljeno prije 10 mjeseci i 23 dana

SpaceX Elona Muska sprema se napraviti povijesni let rakete koja je već jednom odradila dostavu na ISS i nakon toga se uspješno spustila na Zemlju. Već su četiri Falcona 9 to uspjela… više »

DISCOVERY

Sljedeći veliki korak za čovječanstvo - James Webb svemirski teleskop

objavljeno prije 11 mjeseci i 7 dana

Od postanka civilizacije, ljudi su gledali u nebo i pitali se: Kako je nastao svemir? Odakle smo došli? Jesmo li sami? Kroz stoljeća smišljali smo bolje i veće alate koji bi nam… više »

EHH ...

Završio je najjači El Nino, zbrajaju se štete

objavljeno prije 11 mjeseci i 8 dana

El Nino je uzrok rasta temperature površinske vode u Tihom oceanu što dovodi do iznimno toplog vremena diljem Azije i istočne Afrike, te obilnih kiša i poplava u Južnoj… više »

BRAVO

ISS obletio Zemlju 100.000 puta

objavljeno prije 11 mjeseci i 13 dana

NASA navodi da se 100.000 orbita može uporediti s putovanjem od preko 41 milijarde kilometara, da je to koliko i deset putovanja na Mars ili jedno putovanje na Neptun. Za oblijetanje Zemlje… više »

MA DA?!

Google hrani svoju umjetnu inteligenciju - ljubavnim romanima!

objavljeno prije 11 mjeseci i 17 dana

Googleova neuralna mreža Al posljednjih se mjeseci načitala vrućih ljubavnih romana - kako bi postala bolji sugovornik. Istraživački tim koji radi na Alu zaključio je kako će upravo takvi… više »

WOW!

NASA otkrila preko tisuću novih planeta

objavljeno prije 11 mjeseci i 21 dan

Šefica NASA-ine znanstvene ekipe Ellen Stofan je rekla da to daje nadu da ćemo otkriti planet sličan Zemlji. Astronomi su 99 posto sigurni da su tih 1284 egzoplaneta planeti, a ne neki… više »

WOW!

Napravljena odlična umjetna koža

objavljeno prije 11 mjeseci i 22 dana

Profesor bio-inženjeringa s MIT-a razvio je nevidljivu "drugu kožu", foliju baziranu na siliciju, a koju se nanosi na tijelo i služi prikrivanju bora i ožiljaka. Prof. Robert Langer kaže da… više »

skrolaj na vrh