Znanost
PROBLEMI

NASA odgodila prvo lansiranje rakete SLS do 2019.

objavljeno prije 8 mjeseci i 13 dana

NASA je odgodila je do 2019. prvo lansiranje nove rakete SLS koja bi trebala u lunarnu orbitu postaviti kapsulu Orion. Prvo lansiranje Space Launch Systema (SLS) NASA je planirala za studeni… više »

SJAJNO!

Tesla počeo prodaju solarnih krovova

objavljeno prije 8 mjeseci i 15 dana

Tesla je napokon u svoju ponudu dodao krovne ploče koje od sunčevog zračenja proizvode struju za domaćinstvo, priopćila je kompanija. Kupci širom svijeta od jučer mogu naručiti solarni… više »

WOW!

NASA objavila nove fantastične fotke Saturna

objavljeno prije 8 mjeseci i 16 dana

NASA-ina svemirska sonda Cassini zabilježila je nove fotografije Saturnovih prstenova u okviru misije izviđanja ove druge najveće planete Sunčevog sistema. Riječ je o Cassinijevom prolasku… više »

ZANIMLJIVO

Homo naledi - suvremenik ranog modernog čovjeka?

objavljeno prije 8 mjeseci i 18 dana

Nova skupina ljudskih ostataka otkrivenih u pećini u Južnoj Africi podupire ideju da je čovjekov rođak Homo naledi zakapao svoje mrtve, piše eLife. U pećinskom sustavu… više »

GROZNO

Tko najviše zagađuje orbitu Zemlje?

objavljeno prije 8 mjeseci i 23 dana

NASA je priopćila da su Rusija, SAD i Kina odgovorni za najveći dio svemirskog otpada koji se nalazi u Zemljinoj orbiti. NASA je prebrojala da je za 6.501 komad otpada odgovorna Rusija, a… više »

CASSINI

Prostor između Saturna i prstenova iznenađujuće bez prašine

objavljeno prije 8 mjeseci i 24 dana

Prostor između Saturna i njegovih prstenova je, kako se čini, "relativno lišen prašine", priopćila je u utorak NASA to iznenađujuće otkriće na temelju podataka koje je prikupio… više »

dna, dnk
ZANIMLJIVO

Špilje su pune DNK izumrlih ljudskih bića

objavljeno prije 8 mjeseci i 25 dana

DNK izumrlih ljudskih bića mogu se pronaći u sedimentima u špiljama, čak i u odsustvu kostura, javlja BBC o istraživanjima znanstvenika iz madridskog Prirodoslovnog muzeja i Instituta… više »

COOL

Cassini među Saturnovim prstenovima

objavljeno prije 8 mjeseci i 27 dana

NASA-ina letjelica Cassini, koja još od 2004. kruži oko Saturna te je znanstvenicima priskrbila više od 3000 znanstvenih izvješća o "drugim svjetovima" u srijedu je prvi… više »

WES

Besplatna stručna radionica Workshop on Embedded Systems

objavljeno prije 8 mjeseci i 29 dana

Budući inženjeri, uprkos tome što imaju dobru teorijsku podlogu za posao koji ih čeka nakon školovanja, rijetko kada imaju mogućnost doći u doticaj sa problemima iz prakse. To… više »

OPASNOST

Hoće li nam opet doći El Nino?

objavljeno prije 8 mjeseci i 29 dana

Izgledi da se tijekom 2017. ponovno javi globalni atmosfersko-oceanski fenomen El Nino iznose 50 do 60 posto, izvijestila je u petak Svjetska meteorološka organizacija (WHO) nakon… više »

HMM

Hoće li ljudi izumrijeti za tridesetak godina?

objavljeno prije 9 mjeseci

Jeff Nesbit, bivši direktor zakonodavnih i javnih poslova Nacionalne zaklade za znanost pozabavio se posljednjim predviđanjima o sposobnostima umjetne inteligencije te zaključio… više »

PROBLEM

Puca gigantski glečer na Grenlandu

objavljeno prije 9 mjeseci i 4 dana

NASA je objavila kako su njihove nadzorne kamere prije nekoliko dana uhvatile dugačku pukotinu na Petermannovom glečeru koji se nalazi na sjevernoj strani Grenlanda, koji spaja ledeni… više »

NAPREDAK

Kina lansira Tianzhou-1, prvi teretni svemirski brod

objavljeno prije 9 mjeseci i 7 dana

Opskrbni svemirski brod Tianzhou-1 lansirat će se u 07.41 po mjesnom vremenu uz pomoć rakete Long March-7 Y2 iz Centra za lansiranje satelita Wenchang u južnoj pokrajini Hainan, izvijestila… više »

Ogroman asteroid proleće kraj Zemlje 19. travnja

objavljeno prije 9 mjeseci i 10 dana

Asteroid imena 2014-JO25, širok otprilike 650 metara, proći će kraj Zemlje u srijedu 19. travnja. Asterorid će se kretati prema u Jupiteru te će od Zemlje biti udaljen 1,8 milijuna… više »

WOW!

Revolucionaran uređaj za ekstrakciju vode iz zraka

objavljeno prije 9 mjeseci i 11 dana

Znanstvenici s MIT-a i Berkeleya zajedničkim su snagama dizajnirali uređaj koji će iz zraka ekstrahirati vodu i tako pomoći stanovništvu pogođenom sušom. Za sada je riječ samo o… više »

skrolaj na vrh