Znanost
COOL

E-koža će mjeriti razinu kisika u tijelu

objavljeno prije 11 mjeseci i 10 dana

Cilj je razviti kožu pomoću koje bi se tijekom operacije nadzirala razina kisika u organima, kažu japanski stručnjaci. Pokusi na dobrovoljcima potvrdili su kožu kao pouzdan instrument za… više »

WOW!

Fantastičan projekt Stephena Hawkinga i ruskog milijardera Milnera

objavljeno prije 11 mjeseci i 13 dana

StarChip je letjelica teška tek par grama koju planiraju lansirati Stephen Hawking i ruski multimilijarder Juri Milner, a trebala bi krenuti prema Alpha Centauri, zvijezdi najbližoj… više »

WTF?

Sjeverni Pol se pomiče prema Londonu

objavljeno prije 11 mjeseci i 14 dana

Prije 15 godina Sjeverni pol zagonetno je promijenio smjer i umjesto na zapad počeo se kretati na istok. I to gotovo dvostruko većom brzinom nego prije, što je potaknulo znanstvenike… više »

BRAVO!

Lansiran Falcon 9, potisnik spušten na oceansku platformu

objavljeno prije 11 mjeseci i 17 dana

Raketa Falcon 9 privatne svemirske tvrtke SpaceX uspješno je u petak lansirana iz Cape Canaverala na Floridi s NASA-inim teretom za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a njezin je… više »

MA DA?!

Otkrivena beba-planeta koja sama luta svemirom

objavljeno prije 11 mjeseci i 18 dana

Planet nazvan 2 MASS J1119-1137 star je oko 10 milijuna godina i praktički je beba iz perspektive galaktičkog vremena. Istraživači se nadaju da bi misteriozni svijet, koji nema zvijezdu,… više »

ZANIMLJIVO :)

Što se sve promijenilo od vašeg rođenja?

objavljeno prije 11 mjeseci i 22 dana

Zemlja postoji 4,5 milijardi godina i u tom vremenu evolucija je napravila ono što je dovelo do života kakvog danas poznajemo na Zemlji. No promjene u tako velikom vremenskom periodu… više »

MA DA?!

Gorile su sličnije ljudima nego što smo mislili

objavljeno prije 11 mjeseci i 25 dana

Znanstvenici su u četvrtak objavili unaprijeđenu verziju genoma gorile, utemeljenom na DNK Susie, jedanaestogodišnje ženke koja živi u zoološkom vrtu u Columbusu u Ohiju. Na taj… više »

DA?

U mozgu postoji okidač za apetit

objavljeno prije 1 godinu

Enzimi su oni spojevi o kojima obično sve zaboravimo nakon što smo ih obradili na satu biologije i nakon toga često čitamo o njima, no nismo sigurno što zapravo rade u… više »

WOW!

Dva kometa proleću blizu Zemlje danas i sutra

objavljeno prije 1 godinu

Dva kometa proletjet će blizu Zemlje danas i sutra, što je vrlo rijedak astronomski događaj, no na žalost radi se o malenim primjercima koji neće napraviti spektakularne scene. Komet… više »

ZANIMLJIVO :)

Kako zapravo izgleda radijacija

objavljeno prije 1 godinu

Gotovo da nema osobe na svijetu koja nije svjesna katastrofalnog utjecaja radijacije na živa bića i životnu sredinu. Ovaj tihi i nevidljivi ubojica može pretvoriti čitave okruge nenastanjivim… više »

ICAO

UN želi regulirati putovanja u svemir

objavljeno prije 1 godinu

Propisi moraju biti usvojeni radi sigurnosti i sprečavanja stvaranja neusklađene gomile propisa na razini pojedinih zemalja, poručili su iz Međunarodne agencije za civilno zrakoplovstvo… više »

EZDI 2016

Produžene prijave za EZDI 2016

objavljeno prije 1 godinu

Već tradicionalno devetu godinu zaredom studentska udruga BEST Zagreb u sklopu svog projekta EBEC Zagreb - Dani inženjera daje šansu mladim inženjerima da svoja… više »

SURADNJA

Kreće misija ExoMars 2016

objavljeno prije 1 godinu

Nakon neuspjelih pokušaja u posljednjih nekoliko godina, misija ExoMars 2016 kreće u ponedjeljak s kozmodroma u kazahstanskom Bajkonuru zbog analiziranja atmosfere Crvenog planeta i… više »

UFF

Pronađen centar za zlo u mozgu

objavljeno prije 1 godinu

Zlobno, zločesto ili jednostavno zlo ponašanje može se tako okarakterizirati kad mučite druge ljude bez motiva ili provokacije s njihove strane, a najnovije istraživanje pokazalo je i… više »

COOL

Jedanaest minuta u bestežinskom stanju

objavljeno prije 1 godinu

Rano je jutro, polako se pojavljuje sunce na horizontu zračne luke Bordeaux-Mérignac u Francuskoj. Unutra u jednoj jednostavnoj zgradi već se užurbano radi. U uskim kontejnerima od… više »

skrolaj na vrh