« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 dana i 4 sata
SAVJETI

Voće i povrće od kojeg ćete biti mršaviji

Flavonoidi su fitokemikalije ili biljni pigmenti koje nalazimo u voću i povrću, a prisutni su i u nekim vrstama čajeva, vinu i čokoladi

Bobičasto voće prepuno je flavonoida
Bobičasto voće prepuno je flavonoida (Shutterstock)
Više o

flavonoidi

,

fitokemikalije

,

mršavljenje

Dijeta vam obično izaziva grčeve u želucu i glavobolju već pri samoj pomisli da se morate podvrgnuti nekom režimu prehrane kojim ćete istesati liniju? Mi vam predlažemo drugačiji pristup - nemojte biti gladni, samo malo više pazite što jedete, a evo i praktičnog primjera.

Naime, svakodnevno konzumiranje oko 80 grama voća i povrća bogatog flavonoidima, koje nalazimo u grožđu, jabukama, kruškama, jagodama, rotkvicama... može spriječiti debljanje i poboljšati opće zdravstveno stanje pojedinca, tvrde znanstvenici s Harvardskog sveučilišta i sa Sveučilišta East Anglia.

Flavonoidi su fitokemikalije ili biljni pigmenti koje nalazimo u voću i povrću, a prisutni su i u nekim vrstama čajeva, vinu i čokoladi. Poznato ih je između 4000 i 5000. Ponašaju se kao antioksidansi jer prihvaćaju slobodne radikale kisika koji može oštetiti DNK.   

Jedno od glavnih svojstava i funkcija ovih pigmenata je da se apsorbiraju u organizmu te potom vrlo brzo izlučuju iz tijela pridonoseći detoksikaciji enzima u jetri. Uz sve dosad poznate blagotvorne učinke flavonoida na organizam, američki i britanski znanstvenici nedavno su ustanovili da voće i povrće s visokom razinom ovih fitokemikalija pomaže u održavanju stabilne težine te tvrde da pola šalice ili oko 80 grama određenog voća ili povrća dnevno može poboljšati opće zdravstveno stanje.

"Poznato je da prehrana bogata voćem i povrćem ima mnoge dobre strane za zdravlje", podsjetila je nutricionistica i glasnogovornica Britanske nutricionističke udruge, Helen Bond, dodavši da rezultati istraživanja pokazuju da su za to zaslužni flavonoidi. 

"Odnedavno znamo i da flavonoidi utječu na održavanje stabilne težine, na način da u organizmu smanjuju razinu masnoća koju organizam apsorbira iz hrane. Flavonoidi ubrzavaju metabolizam i utječu na smanjenje apetita", kaže voditeljica studije Monica Bertoina s Harvardske škole za javno zdravlje.

Najviše flavonoida ima u malinama, borovnicama, kupinama, jagodama, crnom ribizu, grožđu, trešnjama, rotkvicama, nekim vrstama čaja, kakaku, kruškama, jabukama, citrusima poput naranača i grejpfruta, luku i paprikama. 

Eto, popis je tu, prilagodite prehranu :).

14.04.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh