« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca

Za paket dionica HT-a dividenda 1862 kune

Sindikat traži veće plaće i prestanak otpuštanja radnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

HT

,

dionice ht-a

,

Ivica Mudrinić

Dok su dioničari Hrvatskog telekoma jučer na Glavnoj skupštini odlučivali o raspodjeli dividende, pedesetak povjerenika Republičkog sindikata radnika Hrvatske pred košarkaškim centrom ‘Dražen Petrović’ prosvjedovalo je kako bi upozorili na loš socijalni položaj radnika te kompanije.

Radnici su glasnim zviždanjem tražili zaustavljanje pada plaća u T-HT-u i prestanak otpuštanja. Predsjednik sindikata Jadranko Vehar zatražio je povećanje plaća za 22,5 posto jer, kao je istaknuo,  one su u proteklih šest godina realno pale u odnosu na državni prosjek za više od 31 posto. Ustvrdio je da radnicima T-HT-a plaće nisu rasle od 2002. godine.

Tajna privatizacijaHrvatski administrativni i pravni sustav treba odrediti, u skladu s hrvatskim zakonima, je li u javnom interesu objaviti pojedinosti o privatizaciji Hrvatskog telekoma, a neki aspekti toga ugovora mogu ostati nejavni iz raznih razloga poput zaštite osjetljivih poslovnih informacija, odgovorio je povjerenik za proširenje Olli Rehn na pitanje zastupnika Europskog parlamenta o transparentnosti toga postupka. 

Isplata 19. svibnja

Glavna skupština HT-a jučer je donijela odluku da se glavnina prošlogodišnje neto dobiti te tvrtke od 2,42 milijarde kuna isplati 19. svibnja dioničarima kroz dividendu od 29,56 kuna po dionici. Na Skupštini je, od prijavljenih 500 dioničara, sudjelovao i o odlukama glasovao 151 dioničar. Malim će se dioničarima za osnovni paket HT-ovih dionica (odnosno 63 dionice koliko su najviše mogli kupiti na lanjskom IPO-u) isplatiti po 1862,28 kuna. Mali dioničari i institucionalni investitori drže 32,5 posto dionica HT-a, a prema podacima dobivenim iz SDA malih dioničara ima oko 303 tisuće.

Raspodjela dobiti

Najvećem dioničaru HT-a odnosno njegovom većinskom vlasniku, njemačkom DT-u koji drži 51 posto dionica, isplatit će se nešto malo više od 1,23 milijarde kuna. Hrvatskoj Vladi koja ima 9,5 posto dionica ide gotovo 230 milijuna kuna od ukupne dobiti, a Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koji ima 7 posto dionica, gotovo 170 milijuna kuna.

- Isplata prošlogodišnje neto dobiti HT-a druga je po veličini isplata dividende u samostalnoj Hrvatskoj - izjavio je predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić.    (METRO)

“Ne mogu komentirati trenutnu cijenu dionice HT-a na Zagrebačkoj burzi. HT-ov menadžment poduzima sve da budućnost i poslovni rezultati budu dobri.”
Ivica Mudrinić
predsjednik Uprave HT-a  

21.04.2008. 23:25:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh