« Zdravlje
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
DOBRO?!

Život se stalno produžava

Istraživanje pokazuje da će do 2030. SAD imati najkraći očekivani životni vijek među visoko razvijenim zemljama

SAD počinje zaostajati za ostatkom razvijenog svijeta
SAD počinje zaostajati za ostatkom razvijenog svijeta (Arhiva)
Više o

očekivana životna dob

,

SAD

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u stručnom medicinskom časopisu Lancet, djevojčice rođene u Južnoj Koreji 2030., prema očekivanjima, živjet će najdulje (prosječno 90,8 godina), dok će dječaci rođeni u toj godini u Južnoj Koreji živjeti prosječno 84,1 godine.

Voditelj istraživanja Majid Ezzati kaže kako su znanstvenici nekad vjerovali da je prosječnu životnu dob od 90 godina nemoguće ostvariti, no kako njihovo istraživanje pokazuje da to više nije slučaj.

"Ne vjerujem da je na vidiku gornja granica očekivanog životnog vijeka, ako uopće postoji", kaže Ezzati.

On južnokorejsku dugovječnost objašnjava čimbenicima poput kvalitetne prehrane u djetinjstvu, niskog krvnog tlaka, malog broja pušača, pristupačnosti kvalitetne zdravstvene skrbi i napretka zdravstvenih spoznaja i tehnologije.

Istraživanje pokazuje da će do 2030. SAD imati najkraći očekivani životni vijek među visoko razvijenim zemljama, te će se izjednačiti sa srednje razvijenim zemljama poput Meksika i Hrvatske.

Prosječni očekivani životni vijek u te tri zemlje iznosit će 83,3 godine za žene i 79,5 za muškarce.

Japan, u kojem danas žive najdugovječnije žene, jedna je od zemalja u kojem će se najsporije povećavati očekivano trajanje života do 2030.

Isti će biti slučaj, osim za SAD ili Hrvatsku, i sa zemljama poput Švedske, Grčke, Makedonije ili Srbije.

U Europi će najdulje živjeti Francuskinje i Šveđani - Francuskinje prosječno 88,6 godina, a Šveđani prosječno 84,1 godinu.

Ezzati kaže kako rezultati istraživanja pokazuju da zemlje moraju pažljivo planirati kako se nositi sa starenjem stanovništva, uključujući rješavanje pitanja mirovina, dobi za umirovljenje i zdravstvene zaštite.

15.03.2017. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh